Google се опасява от блокиране на информационния поток

Според търсачката причината за това ще стане подготвяният нов германски законопроект, който предвижда новинарските агрегатори да плащат авторски права на вестници и списания

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Google предупреди, че потокът на новини в интернет може да бъде блокиран, пише Financial Times. Според технологичния гигант това ще се случи, ако Германия приеме закона, с който да принуди търсачките да плащат на вестниците и списанията да показва техните статии чрез Google News и останалите конкуренти.

За първи път така наречената "сметка за подпомагане" беше дебатирана в Бундестага през ноември 2011 г. Проектозаконът ще дава право на вестниците и списанията да блокират връзката между новинарските агрегатори и техните сайтове. Това ще се случва, ако Google и неговите конкуренти откажат да плащат за авторските права.

"С въвеждането на закона ще се защитават правата на вестниците и списанията по същия начин, по който в момента има закон защитаващ авторските права на текстописците и на музикалните компании", коментира Гюнтер Крингс, адвокат в управляващата партия на канцлера Ангела Меркел.

Идеята да се принудят интернет сайтовете да споделят част от приходите си от продажба на рекламно пространство изглежда печеливша. Това вероятно ще накара и други държави като Франция и Италия също да последват примера на Германия и да въведат подобен закон.

С публикуването на идеята за такива законови промени, Германия цели да полира имиджа си на непоколебим защитник на правата върху интелектуалната собственост в интернет. Също така се поставя ново предизвикателство пред сегашното виждане на търсачките за "свободно съдържание" в интернет, пише FT.

Потребителите на YouTube в Германия редовно се сблъскват със съобщението, че клипът, който искат да гледат не може да бъде показан, заради продължаващи спорове за авторски права. Според Google това ще се случи и при германския вариант на Google News. Търсачката ще предпочете да не публикува новинарското съдържание, отколкото да плаща за него.

"Законът ще засегне всеки интернет потребител в страната, като търсенето и намирането на информация ще бъде сериозно затруднено", е становището на Google.

С влизането на новите правила, вероятно от следващото лято, правителството се надява, че издателите ще поискат умерени авторски и лицензионни възнаграждения. Също така има надежда, че авторските и лицензионни възнаграждения ще се събират еднократно, за да се поддържа ниско нивото на бюрокрация.

"Ако трябва да напуснем новинарския пазар в Германия, след това ще трябва да напуснем Франция, след това вероятно цяла Европа", коментира Крингс. "Ако се блокира съдържанието в Германия, това ще даде възможност на местни конкуренти на Google да се създадат", добави той.

Коментари: 0