Google ще строи градове и летища на бъдещето (снимки)

Една от концепциите на новото подразделение Google Y е за плаващи градове

Google ще строи градове и летища на бъдещето (снимки)
Автор: Божидара Иванова

Технологичният гигант Google ще изгражда градове и летища на бъдещето. Проектът носи името Google 2.0 и ще се занимава с решението на проблеми, с които не се сблъскват отделни държави или общества, а човечеството като цяло. За целта изпълнителният директор на компанията Лари Пейдж ще създаде отделна лаборатория за изследвания и разработки, в която да бъдат построени модели на градове и летища.

Новото подразделение Google Y ще се занимава с по-дългосрочни програми, като нито една до момента не включва в себе си икономическия аспект - възвращаемостта. Сред идеите на Пейдж се открояват повишаване точността на картографските служби, определяне на местоположението на потребителите от няколко метра до няколко сантиметра. От компанията смятат, че това ще даде възможност на хората да определят заобикалящата ги среда и да реагират по по-адекватен начин. Google предвижда и създаване на някаква форма на биометрична сигурност, предоставена от сензорите, вградени в умните часовници.

Съществуват много концепции за градовете. Една от тях е за плаващи селища, предназначени да осигурят подслон за бъдещите бежанци. Lilypad, който е проектиран да изглежда като водна лилия, ще се намира на повърхността на океана и ще бъде с нулеви емисии. Чрез редица технологии плаващият град ще произвежда собствена енергия и ще обработва СО2 в атмосферата. Градовете ще могат да подслоняват около 50 000 души, пише изданието за дизайн Inhabitat.

Очаква се първите космически градове да се появят в земната орбита на прага на следващото столетие, твърдят специалисти от НАСА. Проектът предвижда създаване на космически градове с население стотици хиляди души. Според специалистите планетата ни разполага с всичко необходимо за изграждането на градовете - научен, технически и финансов потенциал. Те допълват, че най-добрата форма за подобно съоръжение ще бъде сферата, в която ще бъдат разположени жилищни модули.

Коментари: 0