Греков обеща по-евтини яйца и месо за Великден

Контролът е засилен и ще продължи до края на празниците, твърди земеделският министър

Автор: Николай Марченко

Няма основания да очакваме поскъпване на яйцата преди Великден и дори може да се получи така, че цените им да паднат преди празника. Това каза по време на посещението в пловдивското село Стряма министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

По думите му, това ще се получи в зависимост от количеството, което се предлага на пазара: „Спрямо миналата, тази година то е много добро. Имаме достатъчно агнета, които да бъдат предложени за Великден. Пазарът ще бъде нормален”, каза министърът.

Според него, трапезата за Великден щяла да бъде съвсем безопасна, защото „има достатъчно количество яйца и качествено месо, а и контролът по предлагането на храна е изключително голям”. Спрямо миналата година той е завишен почти десет пъти. Според министър Греков българските яйца „са качествени, а месото е от хубави български породи”.

По думите на министъра, не може да се забрани пазарът на това, което се внася в нашите вериги: „Но в крайна сметка има достатъчно качествено българско месо, което ще бъде предлагано”.

Министър Греков коментира и актуалната тема за проверките преди великденските празници.„Както вече казах, ще има извънредни проверки. Проверките са започнали преди повече от една седмица и те не са кампанийни. Те се правят непрекъснато, но особено по Великден контролът ще бъде засилен”, увери шефът на МЗХ.

По думите на Греков в България има достатъчно ферми на европейско ниво. ''Производството е достатъчно, само за последната седмица са направени повече от 200 проверки за цените в София и страната. Активният контрол ще продължи непосредствено до Великден'', увери потребителите министърът.  

Коментари: 0