"Грийнпийс" превзе нефтена платформа на "Газпром"

Активистите искат пълна забрана за проучване и добив на нефт и газ в Арктика

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Шестима активисти от "Грийнпийс" са успели да се качат на една от нефтените платформи на "Газпром" в Печорско море и са се барикадирали там. От организацията съобщиха, че активистите, сред които е и лидерът на организацията Куми Найду, разполагат с достатъчно провизии, за да издържат няколко дни, пише Reuters.

Акцията е в знак на протест срещу плановете на руската държавна енергийна компания да проучва Арктическо море за петрол.

"Единственият начин да предотвратим катастрофа, свързана с разлив на петрол в тази уникална околна среда, е да забраним изцяло дълбаенето", е казал Найду, в свое изявление от платформата. "Тук сме от името на милиони хора и стоим рамо до рамо с местните хора, които миналата седмица подписаха обща декларация, че протестират срещу добива на нефт тук, където са техните земи", каза още той.

"Газпром" и дъщерното му дружество "Газпром нефт" притежават правото да добиват петрол и газ в находището Приразломное в Печорско море. Района на Приразломное има резерви с еквивалент 526 млн. барела петрол. Успешното проучване на областта ще гарантира на Русия статута на световен лидер в производството на петрол за в бъдеще.

"Както и при безразсъдните планове на Shell да надупчи Аляска, въпросът не е дали ще има нефтен разлив в Арктика, а кога той ще се случи. Единственият начин да се спре катастрофален разлив в този уникален район е като се забранят напълно всякакви сондажи и добив”, допълва Найду.

От "Грийнпийс" обясняват, че Арктика е едно от най-враждебните места за добив на нефт на планетата. "Сондажните територии, където "Газпром ще дълбае, са покрити с дебел лед през 2/3 от годината, а температури от -50 по целзий са обичайни. Печорско море се отличава със страховити бури и по време на дългата полярна зима е потопено с месеци в почти тотална тъмнина. Въпреки тези екстремни рискове, "Газпром" не е оповестил публично целите аварийни планове за справяне с нефтени разливи, а показва само части от тях", се посочва в изявлението на организацията.


Коментари: 0