Гълъбов: Скандалът с бюлетините вдигна активността

Има информация за допечатани бюлетини, за които трябва да бъде намерено обяснение, но това не означава, че тези бюлетини са били използвани в изборите днес, отбеляза политилогът

88 ~ 1 мин. четене

Разкритията, свързани с бюлетините, се отразиха в посока на по-висока избирателна активност, тъй като хората са решили, че се опитват да ги излъжат. Българските избиратели продължават да реагират на подобен тип провокации чрез по-висока избирателна активност. Това заяви пред Антоний Гълъбов, политолог, цитиран от „Фокус“.

Имахме една тежко увредена кампания, един паралелен сценарий, в който разследванията за подслушвания и публикуването на информация, имаха за цел да отстранят вниманието на гражданите от истинския политически дебат“, отбеляза експертът.

„Беше създадена нагласа за това, че изборите могат да бъдат опорочени, вследствие на намерените 350 хил. бюлетини в Костинброд. Въпреки това, информацията, която официалните институции изнесоха, не е достатъчна за подобни твърдения", посочи Гълъбов.

Той каза, че има информация за допечатани бюлетини, за които трябва да бъде намерено обяснение, но това не означава, че тези бюлетини са били използвани в изборите днес.

По негови думи същественият въпрос обаче е дали разследванията биха могли да установяват по категоричен начин кой е възложил, кой е изпълнил и с каква цел е бил реализиран този тираж. Това няма пряко отношение към произведените изборни резултати поне засега.

„Тези, които спекулираха с информацията за подслушванията, се надяваха това да се отрази във вота на хората“, заяви още Гълъбов.Подкрепи Economic.bg