HP с глоба от $108 млн. за рушвети извън САЩ

Чрез подкупи на местни чиновници компанията е уреждала договори в Русия, Полша и Мексико

Лесни контракти

Автор: Николай Марченко

Американската компания Hewlett-Packard (HP) призна вината си по воденото дело за даване на подкупи в Русия, Полша и Мексико, информира Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Newsru.

Целта на рушветите е била с цел получаване на изгодни договори, като в Руската федерация дори е създаден специален фонд. Парите са се „прали” през измислени фирми и банкови сметки, като компанията е използвала и двойно счетоводство.

По този начин са изплатени няколко милиона долара подкупи в Москва, над 1 млн. долара в Мексико сити и още 600 хил. долара, за да се уредят договори с правителството във Варшава. Чиновниците също така са взимали скъпи подаръци от HP под вид на пътувания, забавления, ресторанти и екскурзии.

Срещу това HP се е надявала да сключи изгоден контракт за доставка на компютърното оборудване за Генералната прокуратура на Руската федерация. Договорът е бил за 100 млн. долара, но компанията се е надявала на допълнителни 100 – 150 млн. долара от нови споразумения с други руски държавни институции. В Полша корупцията пък е била свързана с контракта за предоставяне на услуги на националната полиция, а в Мексико – с договор с държавния петролен гигант Pemex.  

Американското правосъдно ведомство допълва, че „Hewlett-Packard склони да се признае за виновна в нарушаването на Закона за корупцията в чужбина (FCPA)”. Компанията също така се съгласи да изплати глоба в размер на 108 млн. долара, за да сключи извънсъдебно споразумение с властите. 

Коментари: 0