Хасан Роухани е новият президент на Иран

Избирателната активност в страната е с рекордните 72.7%

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Бившият председател на Висшия съвет за национална сигурност Хасан Роухани спечели изборите в Иран с цели 50.68% от вота на избирателите, при избирателна активност 72.7% и измести досегашния президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад, съобщи електронната медия The Guardian. По данни на иранското вътрешно министерство, Рохани е получил 18.6 млн. гласа още на първия тур.

Победата на Роухани предизвика радостта на реформаторите, които бяха загубили надежда да се завърнат на преден план в политиката, след 8-годишното управление на Ахмадинеджад. Новият президент подкрепя политическата откритост, както и възстановяването на връзките със Запада.

Известно е, че Иран се намира в тежка икономическа криза от две десетилетия насам, заради санкциите, които западните сили наложиха на страната в спора за иранската ядрена програма.

Всички се надяват Роухани да успокои международното напрежение, а той от своя страна обеща да намери начини за излизане от кризата и да преговаря по ядрения въпрос, който стана причина за санкциите на страната.

Подкрепи Economic.bg