Хърватия намали заплатите в публичния сектор

Мерките ще засегнат близо 250 хил. души

Автор: Димитър Вучев

Хърватското правителство съкрати днес с 3% заплатите на работниците в публичния сектор. Мярката е предприета в опит да бъде овладян бюджетния дефицит, предава АFP.

"Очаквам разбиране от всички работници в публичния сектор. Ние не можем да продължаваме по този начин", заяви министър-председателят на страната Зоран Миланович.

Финансовият министър Славко Линич обяви, че правителството ще съкрати от бюджета 1.2 млрд. куни (157 млн. евро). Синдикатите на служителите в публичния сектор заявиха, че обмислят протест срещу решението на властите.

Хърватия, която ще се присъедини към Европейския съюз на 1 юли, преживя тежка 4-годишна рецесия. През 2013 г. повечето анализатори, включително и от МВФ, очакват икономически ръст от максимум 0.8%, а според малцина е възможно и дори леко свиване на БВП.

Миналата година правителството успя да намали бюджетния дефицит на 3.5% от 4.5%. Тази година планираният дефицит беше 3.8% заради изплащането на по-високите лихви по държавните облигации, разходите за еврочленството и преструктурирането на корабостроителната индустрия.

В края на 2012 г. рейтинговите агенции Moody's и Standard&Poors понижиха кредитния рейтинг и перспективите за растеж на Хърватия заради забавената фискална консолидация и мрачните прогнози за икономиката.

Мерките, които трябва да влязат в сила на 1 март, ще засегнат близо 250 хил. души.

Коментари: 0