Икономиката на САЩ нараснала с 2.5% на годишна база

Правителствените разходи бележат 10-ти пореден спад през последните 11 тримесечия

76 ~ 1 мин. четене

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Съединените щатите е отбелязал ръст от 2.5% на годишна база през първото тримесечие на годината. Статистиката, изготвена по предварителните оценки на американското търговско министерство, отразява най-голямото повишаване на потребителските разходи от 2 години насам, предава Bloomberg.

Въпреки всички, отчетеният растеж е по-нисък от очакванията. Общо 86 икономисти, анкетирани от информационната агенция, прогнозираха икономическият ръст през първото тримесечие да достигне 3% на годишна база.

Потребителските разходи в САЩ през първите тримесечие на годината са отчели най-голям ръст от последното тримесечие на 2010 г. - с 3.2%, след като повишаващите се цени на акциите и на жилищата додедоха до ръст и на съвкупното богатство на домакинствата.

Правителствените разходи бележат 10-ти пореден спад през последните 11 тримесечия. Разходите за отбрана са се свили с 11.5%, след като през последното тримесечие на миналата година регистрираха понижение от над 22%.

През първото тримесечие на 2013 г. разполагаемият доход на домакинствата, коригиран с инфлацията, е регистрирал годишно намаление от 5.3%, като по този начин е регистриран най-големия спад от третото тримесечие на 2009 г., когато отчетено понижение бе 6.2%, припомня Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg