Илияна Йотова: По ПРСР може да бъдат изгубени 151, а не 51 млн. евро

"Ние сме разтревожени като представители на българската опозиция и ще ги потърсим от страна на Генералните дирекции на Европейската комисия", каза още евродепутатът от Групата на социалистите и демократите

168 ~ 1 мин. четене

151 милиона евро, а не 51 милиона евро, са неусвоените средства по Програмата за развитие на селските райони, които има риск да изгуби България. Това заяви пред Фокус евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Илияна Йотова.

"Сумата не е 51 милиона евро, както вчера се опитаха да се похвалят от земеделското министерство, а 151 милиона евро. Сто милиона евро са били пренасочени към общински проекти, защото, виждате ли, някои от осите на Програмата за развитие на селските региони не били ефективни. Тази постъпка на Министерството на земеделието и храните отваря поне няколко въпроса.

Първо, Министерството на земеделието все още няма разрешение от Брюксел за прехвърлянето на средствата от една мярка в друга. Вторият въпрос, който се задава, е на кои общини и за какви точно проекти са прехвърлени тези средства. И трето – не се ли финансират по този начин точно общини, които са управлявани от мнозинство от ПП ГЕРБ и техни кметове, и се прави изцяло и само с предизборни цели”, каза Илияна Йотова.

"Ние сме разтревожени като представители на българската опозиция и тъй като както обикновено не получаваме истинските отговори от българското Министерство на земеделието, ще ги потърсим от страна на Генералните дирекции на Европейската комисия", каза още Илияна Йотова.

Подкрепи Economic.bg