Има резерви за още по-голямо намаление на тока

"Студен резерв" не е нужен на България, категоричен е носителят на приза "Мистър Икономика" Николай Вълканов

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Въпреки че цената на електроенергията в България е сред най-ниските в Европа, има резерви, с които токът може да поевтинее още. Това си убеждение изказа във "Факторът Кошлуков" по TV7 председателят на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг" и собственик на "Горубсо-Мадан" Николай Вълканов, който е носител и на приза "Мистър Икономика" в конкурса на списание "Икономика".

"Имаме инсталирани около 13 хил. mW електроенергийни мощности, а най-голямото потребление е 6 хил. mW. В последните дни е около 3 хил. mW", разясни Вълканов. Той е категоричен, че т. нар. "студен резерв" не е нужен на страната ни. "Това е ако не далавера, то поне е неправилна стъпка", защити се "Мистър Икономика".

Той е категоричен, че регулаторът не е трябвало да разрешава разходи на ЕРП-тата, сред които 15% за кражба на ток и още 15% за загуби по трасето. "За тези кражби трябваше да се признаят 1-2%, а не 15%", каза Николай Вълканов. Именно от намаляването на тези разходи може да се стигне до чувствително намаление на цената. "Първо ще премахна разходите за кражби и загуби. Нищо не спира регулатора да извади тези разходи веднага. "Студеният резерв" трябва да изчезне, или да се намали", обясни стъпките Николай Вълканов.

По думите на Вълканов големият проблем са ниските доходи, въпреки че все още имаме най-ниската цена на тока в Европа. "Централите в комплекса "Марица-Изток" са богатство за страната, защото работят с въглища местно производство", категоричен е Вълканов. Той е на мнение, че заради таксата, която сложи НЕК за износ не може да се продава ток на външен пазар.

"Премиерът много късно разбра какво се случва в ДКЕВР. Взе мерки, но беше късно", каза още Николай Вълканов.

Подкрепи Economic.bg