Индия блокира сделка за $1 трлн.

Споразумението в Световната търговска организация за стандартизиране на митническите правила щеше да е първата голяма реформа на глобалната търговия от 20 години насам

Индия блокира сделка за $1 трлн.
168 ~ 2 мин. четене

Индия блокира постигането на споразумение в Световната търговска организация за стандартизиране на митническите правила. Това щеше да е първата голяма реформа на глобалната търговия от 20 години насам, а споразумението щеше да добави около 1 трилион долара към световната икономика и да създаде 21 милиона работни места, съобщава Reuters.

Вместо това група държави преговарят да заобиколят рамката на СТО чрез мрежа от двустранни споразумения, което се тълкува като реална заплаха за разпадането на организацията.

Възможно е сега да се появят групи държави с общи разбирания и интереси, които да създадат помежду си по-либерален търговски режим, от което се смята, че ще пострадат предимно развиващите се страни.

Миналия декември в Бали страните членки се договориха за глобална митническа реформа на процедурите по Trade Facilitation Agreement (TFA) и си дадоха краен срок 31 юли 2014 г.

В последния момент дори държавният секретар на САЩ Джон Кери се намеси с пътуване до Делхи, но не успя да убеди индийците да подкрепят споразумението. С подкрепата на Куба, Венецуела и Боливия те поискаха ускорено сключване на друг договор, позволяващ им да субсидират и складират големи количества зърно повече, отколкото сега действащите правила на СТО. Изненадата идва от това, че крайният срок за него е 2017 г., а Индия го иска договорен едновременно с TFA.

След заседанията в Женева делегациите в СТО излязоха в лятна отпуска, което дава време за маневри, за да не се стига до съдебни искове към Индия. Оформя се и група държави, готови през септември да опитат да се договорят без Индия. Ройтерс цитира източник от австралийската делегация, според когото става дума за САЩ, ЕС, Австралия, Япония, Канада и Норвегия.

Формално няма начин Индия да бъде изключена от процеса, но вече открито се демонстрира разочарование от новите власти в Делхи, които се представяха за поддръжници на бизнеса. Под въпрос е целият процес, известен като Кръгът от Доха, макар че има мнения, че това може би е по-скоро вкарване на повече реализъм в организацията.

Коментари: 0