Испания иска 40 млрд. евро за банките си

Правителството ще използва по-голямата част от сумата да рекапитализира Bankia

Испанското правителство ще поиска 40 млрд. евро европейска финансова помощ за затруднените банки в страната. Това каза икономическият министър Луис де Гиндос, цитиран от Reuters. По-голямата част от транша ще бъде предназначен за спасената от държавата Bankia.

"За национализираните банки сумата ще бъде около 37 млрд. евро. Като цяло ние говорим за 40 млрд. евро, винаги сме имали предвид тази сума, което е около 3.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП)", коментира министърът.

Освен Bankia, другите национализирани финансови институции, които ще получат помощ са Novagalicia, CatalunyaCaixa и Banco de Valencia.

Една част от сумата Испания ще използва за капитализацията на така наречената "лоша" банка, която ще започне да действа от септември. Около 2 или 3 млрд. евро могат да се ползват и за други частично национализирани банки.

Испания още преди няколко месеца поиска от европейския спасителен фонд 100 млрд. евро финансова помощ за банковия сектор, който пострада тежко от спукването на имотния балон в страната. Еврогрупата одобри помощта през юли, но се очакваха резултатите от одита на банките, който да даде по-ясна представа за капиталовите нужди на финансовите институции.

Официалният одит показа, че испанските банки се нуждаят от малко под 60 млрд. евро. Числото обаче беше многократно поставяно под съмнение от икономисти и анализатори.

Коментари: 0