Испания ще дава още пари за безработица

Премиерът Мариано Рахой обяви, че програмата за допълнително подпомагане на продължителната безработица ще бъде удължена

Испанското правителството ще удължи програмата си за подпомагане на продължително безработните в страната. Това беше обявен официално от премиерът Мариано Рахой, цитиран от Reuters. Причината за решението се крие в големият процент на безработицата в Испания и задълбочаването на кризата в страната.

Програмата предвижда безработните да получават по 400 евро на месец, след като изтече срокът, в който могат да бъдат подпомагани по традиционната социална програма. В момента близо 250 хил. испанци получават тази помощ, като се очаква до края на годината те да достигнат 750 хил. души.

Отпускането на средствата ще натоварят допълнително бюджета на страната и вероятно ще се отразят негативно върху дефицита и дълга на Испания. Кабинетът на Рахой обаче беше притиснат от опозицията да предприеме този ход, за да може да прокара част от останалите реформи в страната.

Според информацията на Reuters удължаването на срока на действие на извънредната социална програма са калкулирани в бюджета за сегашната фискална година. Наскоро испанският вестник El Mundo съобщи, че правителството е успяло да отдели 525 млн. евро за покриването на извънредните разходи.

Правителството в Мадрид ще гласува удължаването на програмата на 24 август, като тя ще влезе в сила със задна дата от 16 август.

Коментари: 0