Иван Станков: Едва 10% от стоките в магазините са български

Правителството ще се опита да намали и задържи цените на основните хранителни продукти в дните преди Великден

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българските производители участват в големите търговски вериги, но техните продукти са максимум 10% от всичко, което се продава. Това каза министърът на земеделието и храните Иван Станков по време на провелата се днес в Пловдив среща-изложение с участието на производители и търговски вериги. Той добави, че процентът на българските плодове и зеленчуци в хипермаркетите е твърде малък.

Според Станков основната причина за това е, че отсъства реален диалог между веригите и производителите. Служебният министър смята, че трябва да има организации и сдружения на производителите на плодове и зеленчуци у нас.

"Пример трябва да се вземе от Асоциацията на зърнопроизводителите, която има много мощна организация, решаваща проблемите на целия сектор. На подобен успех се радва и организацията на лозарите у нас", каза министърът.  

Служебният икономически министър Асен Василев, който също присъства на срещата, обяви, че правителството обмисля да съдейства за намаляването и задържането на цените на основните хранителни продукти в дните преди Великден.

"Министерството не определя цените на стоките, но се надявам производителите и търговците да намерят формата, за да може всеки да има един хубав празник", каза Василев. Той добави, че предстоят разговори с големите търговски вериги и производителите, за да се постигне договорка за задържането на цените.

"Някои от цените паднаха, но ще се опитаме да ги задържим, особено на агнешкото и яйцата, които би трябвало да се продават между 18 и 24 стотинки", добави земеделският министър Иван Станков.


Подкрепи Economic.bg