Изборите в Италия приключиха, притесненията остават

Лявоцентристите ще имат голямо мнозинство в долната камара, докато дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони води за избора на Сената

156 ~ 2 мин. четене

Парламентарните избори в Италия приключиха. Според резултатите от екзит пол печели лявоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани с 34.5% от гласовете, предаде АФП. Второто място е за коалицията на Силвио Берлускони с 29%.

Новото движение "5 звезди" на комика Бепе Грило получава около 20% от гласовете. Досегашният премиер Марио Монти се нарежда на четвърто място с подкрепата на около 10% от избирателите.

Лявоцентристите ще имат голямо мнозинство в долната камара на италианския парламент, сочат предварителните резултати от парламентарните избори.

Коалицията на Пиер Луиджи Берсани печели 340 места в долната камара на парламента. Дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони получава 140 места. Движението "5 звезди" ще има 91 места, а центристката коалиция на Марио Монти - 46.

Изборите за Сенат са много по-оспорвани и там Берлускони все още може да попречи на Берсани да има мнозинство и в двете камари на парламента.

Дясноцентристката коалиция на бившия италиански премиер Силвио Берлускони води за избора на Сената (горната камара на италианския парламент). Това сочат прогнозните резултати на телевизия РАИ.

Коалицията на Берлускони печели 31% от гласовете на изборите за горна камара на парламента срещу 29.5% за лявоцентристите, водени от Пиер Луиджи Берсани. 25.1% отиват за движението "5 звезди", а 9.6% за премиера Марио Монти.

Финансовите пазари следят отблизо вота, опасявайки се политическа нестабилност, която може да разпали кризата в Еврозоната. Основният въпрос е за стабилността на бъдещото правителство. Най-лошият сценарий е Италия да се окаже с различно мнозинство в Камарата на депутатите и в Сената при положение, че двете камари имат еднаква тежест в Италия. Именно тази хипотеза за неуправляемост тревожи пазарите и партньорите на Рим.

Подкрепи Economic.bg