Израелска компания създава първата вечна слънчева батерия

Прототипът на компанията Chip Sol съчетава фотоволтаици с микрочип по разходно-ефективен начин

288 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Израелската компания Chip Sol работи върху създаването на първата в света слънчева батерия, която ще бъде в състояние да презарежда почти всяко мобилно устройство дори и при по-слаба светлина, съобщи GreenTech. Прототипът на Chip Sol съчетава фотоволтаици с микрочип по разходно-ефективен начин.

Фирмата работи главно върху адаптирането на настоящия дизайн  за захранване на устройства с широко приложение с широко приложение в земеделието, животновъдството, сигурността и метеорологията.  Например батерията би могла да отговори на нуждите на мониторите, свързани с кравите, които събират информация за качеството на млякото, тъй като в момента те се нуждаят от регулярна смяна на батериите.  Очаква се подобни ефекти от въвеждането на новата технология да има и в напоителните техники в областта на земеделието.

Chip Sol представи през април миналата година на международна конференция и изложение в Берлин най-новият й слънчев дизайн. Сега компанията набира допълнителни средства за извършване на необходимите тестове.

Подкрепи Economic.bg