Йелън не смята да променя паричната политика

Към системните рискове да се подхожда с регулаторни механизми, смята председателят на Фед

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че няма нужда настоящата парична политика да се променя, въпреки опасенията за финансовата стабилност. На този фон, обаче, тя вижда признаци на повишен риск във финансовата система, пише Bloomberg.

Йелън добави, че не смята промяната в лихвите за първичен инструмент за контролиране на достъпа до финансиране, а предпочита регулаторните механизми за тази цел. „Паричната политика се изправя пред значителни ограничения като инструмент за осигуряване на финансова стабилност. Ефектите ѝ върху свръхзадлъжнялостта и трансформирането на матуритети (набирането на краткосрочни депозити и предоставянето на значително по-дългосрочни кредити)  не са добре разбрани и не са толкова директни, колкото регулаторните и надзорните подходи“, обясни централният банкер на САЩ.

Според нея водеща роля трябва да има контролът върху систематичния риск, състоящ се от надзор на различни институции, повече внимание към състоянието на банковия капитал и ликвидността и създаване на различни буфери против икономически шокове.Подкрепи Economic.bg