Русия и Украйна се споразумяха за примирие

ОССЕ ще разположи наблюдатели на границата между двете страни

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция се споразумяха страните им да окажат влияние на засегнатите страни в конфликта и да се стигне до траен мир в Източна Украйна, съобщава Bloomberg.

Договорката идва в момент, след като украинският президент Петро Порошенко поднови военната операция срещу сепаратистите в Донецка и Луганска област. Обявената причина за това решение е значителният брой нарушения на примирието от страна на проруските сили. Правителствените сили отново включиха авиация в действията си.

Ескалирането на напрежението предизвика ускоряване на дипломатическия процес, а нова среща на топ-дипломатите ще се проведе на 5 юли. „Това е първа и важна крачка към постигане на траен мир“, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Неговите думи потвърди и руският външен министър Сергей Лавров. „Даваме всичко от себе си да постигнем устойчиво прекратяване на огъня. По-добре късно да постигнем съгласие, отколкото никога“, заяви той.

Дипломатите са се договорили и за разполагането на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по граничните пунктове между Русия и Украйна.

Подкрепи Economic.bg