Йената господства на пазарите след срива на акциите

Златото отново расте след продължилата един месец слабост

Йената е на път да отчете най-големите седмични печалби срещу долара за последните четири седмици. Разпродажбите на Уолстрийт и намаляващия апетит за рискови покупки в Азия увеличиха търсенето на предлагащата сигурност йена.

Долар/йена се търгува на 101.60 и не е далеч от дъното за седмицата на 101.32, което удари по-рано днес. Зелените пари падат от 10-седмичния връх на 104.13, който достигнаха в края на предната седмица, когато търсенето на рискови покупки беше значително по-голямо. Тогава обаче по-слаби от очакваното данни за трудовата заетост в САЩ последвани от доверие към Японската централна банка във вторник, че нови стимули засега не са необходими и нарастващото усещане, че увеличение на американските лихви е все още много далеч в бъдещето доведоха до отслабване на подкрепата за долара.

Дилъри допълниха, че подновените опасения около Украйна са също фактор, който не трябва да се изпуска, а йената може да спечели от статута си на сигурна валута. Напрежението около кризата в Украйна нараснаха когато руския президент Владимир Путин заплаши вчера, че ще спре доставките на природен газ за Украйна ако не си плати задълженията.

Растежът на еврото без особена съпротива показва, че текущия тренд се води от долара. При нормални обстоятелства пазара не би пренебрегнал намеците от ЕЦБ, че единната валута е прекалено скъпа. Инвеститорите пренебрегнаха коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който отново заяви, че банката има готовност да започне количествени поощрения, за да пребори рисковете за ниска инфлация, но подчерта, че инфлационните очаквания за момента са в целите на банката.

Евро/долар е 1.3896 и е близо до 3-седмичния връх от четвъртък на 1.39. Дилъри коментираха, че силното търсене на облигации от първата гръцка емисия само две години след фалита се отразява добре на еврото. Доларът пък губи позиции след стенограмата на Фед от заседанието през март, която беше публикувана в сряда, показала че банката въобще не е близо до повишение на лихвите, въпреки че в момента премахва стимулите. Слабостта на долара съвпадна с нов спад на доходността по американските облигации. Тази по 10-годишните книжа спадна до 4-седмично дъно от 2.63%, което от своя страна прави долара по-малко привлекателен.

Австралийският долар загуби част от блясъка си при разпродажбите на акции, въпреки че все още е на път да отчете повишение от 1% за седмицата, което води до ръст от 5% от началото на годината. В момента валутата се търгува на 0.9370 срещу американския си съименник след пет месечния връх от 0.9460 в четвъртък. Тогава излязоха силни данни за трудовата заетост в страната, които позволяват на местната централна банка да спази ангажимента си да запази лихвите стабилни за един по-продължителен период от време.

Данни от Китай бяха в по-голямата си част според очакванията и това не породи реакция на пазарите. Японските акции се сринаха днес до 6-месечно дъно, което дойде след вчерашния най-голям спад на Насдак за последните две и половина години.

Златото отново расте след продължилата един месец слабост

Златото се търгува на две и половина седмични върхове и е на път да отчете най-добрата си седмица за последния месец благодарение на слабите акции и нарастващите надежди, че Федералния резерв ще се въздържи от скорошно увеличение на лихвите.

Жълтият метал, който и без това получава подкрепа от напрежението в Украйна, получи допълнителна сила в сряда когато стенограмата от заседанието на Фед през март показа, че представителите на банката не изпитват желание за увеличение на лихвите веднага след оттеглянето на стимулите, каквито опасения имаше на пазарите.

Спот цената е стабилна на 1319 долара за тройунция след три поредни дни на растеж. Поскъпването за седмицата е 1.3% при връх в четвъртък на 1324.40 долара, който е най-висока стойност след 24 март. Растежът може да загуби скорост, тъй като продължава отлива на средства от фондовете за търговия със злато, а физическото търсене от Азия е слабо. Затваряне днес при цени над 1325 долара ще даде сигнал за продължение на растежа. От друга страна спад под 1300 долара може да породи търсене от физическия сектор.

Търсенето на сигурност при златото получи сила след вчерашния най-голям спад на индекса Насдак след август 2011 година. Днес японските акции се сринаха до 6-месечно дъно.

Отливът на средства от най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust се забави вчера до само 0.26 тона при 2.70 тона в началото на седмицата. Фондът обаче не е видял приток на средства от 24 март, което сигнализира за слабост.

Покупките от Азия са слаби вече повече от месец като топ купувача Китай стои настрана заради спада на юана.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0