Йената възвърна позиции

Цената на петрола се понижи, като основните причини бяха лошите германски икономически данни

3578 ~ 3 мин. четене

Йената отчете най-добрия си ден на покачване спрямо еврото във вторник, за последните седем месеца. Спрямо долара, японската валута отбеляза повишение след четири поредни дни на спад. Основна причина за покачването на йената бе изказването на японския министър на икономиката, Акира Амари, който заяви, че прекомерното поевтиняване на йената може да навреди на японското население, поради покачването на цените на  вносните стоки. Коментарите на Амари контрастират с изказванията през изминалия месец на новият премиер на Япония, Шиндзо Абе, който е за насърчаване на отслабването на йената.

Според повечето пазарни анализатори, множеството залози срещу йената на тези нива неминуемо ще доведат до покриване на печалби и кратковременни покачвания на йената. Като цяло обаче, въпреки корекциите, се очаква йената да продължи с отслабването си в дългосрочен план, поради решението на Японската централна банка да се бори за оздравяване на отслабената японска икономика с агресивна парична политика. От решаващо значение за цената на йената ще бъде събранието на Японската централна банка на 21 и 22 януари. Очаква се от банката да гласуват цел от 2 % равнище на инфлация до края на годината.

Последно за деня еврото се разменяше за 118.04 йени, като по-рано през деня цената на еврото бе достигнала до 119.80 йени, близо до 20-месечния връх от 120.12 йени, достигнат в понеделник. Доларът се разменяше за 88.82 йени, като по-рано щатската валута бе поевтиняла до 88.27 йени, но след излизане на относително добрите данни за някои отрасли на американската икономика, доларът възвърна част от позициите си спрямо йената.

Данните за икономиката в САЩ показаха, че продажбите на дребно са се покачили през декември, докато производството в щата Ню Йорк се е свило за шести пореден месец. Други данни показаха, че инфлационният натиск върху икономиката на САЩ остава слаб за трети пореден месец, поради намаляване на цените от страна на производителите.

Еврото отчете спад спрямо долара след три поредни дни на ръст. Спадът бе породен от по-слабите от очакванията данни за икономиката на Германия и коментарите на управителя на Еврогрупата, Жан-Клод Юнкер, че обменния курс на общата европейска валута спрямо долара е "опасно висок".

Инвеститорите до голяма степен бяха изненадани от изказването на Юнкер, след като миналият четвъртък председателя на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че курсът на еврото в момента е на дългосрочната си средна стойност спрямо долара.

Последно за деня еврото се разменяше за 1.3300 долара, като по-рано през деня единната валута достигна стойност от 1.3392 долара.

Според пазарни анализатори, доларът може да поскъпне през следващия месец, поради възможността инвеститорите да го приемат като безопасно убежище, предвид задаващата се битка между правителството и опозицията във Вашингтон за повишаване на дълговия таван на САЩ.

Златото с покачване в резултат на относително добрите данни за икономиката на САЩ

Златото се покачи по време на търговията във вторник до 1684.90 долара за тройунция, минавайки психологическата граница от 1680 долара за тройунция. В края на деня златото се търгуваше за 1679 долара за тройунция.

Според анализатори покачването на златото се очаква да бъде краткосрочно, тъй като инвеститорите трябва да калкулират възможността за преустановяване  на паричните стимули за икономиката от страна на ключовите централни банки, като например Федералния резерв на САЩ. Инвеститорите също така следят отблизо разгарящият се спор за тавана на дълга на САЩ. При невъзможност за повдигане на тавана на дълга се очаква банкрут на САЩ до средата на февруари.

Според повечето анализатори най-вероятно цената на златото ще повтори движението си от месец декември, което бе съпроводено от редица промени в настроението на инвеститорите.

По време на търговията във вторник цената на платината достигна до 3-месечен връх, изпреварвайки цената на златото за първи път от месец март 2012г. Основна причина бе новината, че Anglo American Platinum, най-големия производител на платина в света, ще закрие за неопределено време четири от своите мини за платина в  Южна Африка. Платината се търгуваше за 1691 долара за тройунция.

Цената на петрола се понижи, като основните причини бяха лошите германски икономически данни и опасенията от достигането на тавана на американския дълг. Цените на суровия петрол бяха притиснати от данните, които показаха, че германската икономика се е свила с 0,5% през четвъртото тримесечие, повече отколкото се очакваше. Дебата за лимита на дълга на САЩ и изказването на председателя на Федералния резерв, Бен Бернанке, който в понеделник призова американските законодатели да вдигнат тавана на дълга в страната, оказаха негативно влияние върху цената на петрола.

Петролът падна до 93.20 долара за барел, след което в края на деня възвърна част от цената си и се търгуваше за 93.40 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg