КЗК заподозря картел при производителите на брашно

Цените му са се повишили рязко в периода август - декември 2010 г. , без да е имало поскъпване на пшеницата

208 ~ 1 мин. четене

Поскъпването на брашното може да се дължи на договаряне между производителите му. Това става ясно от анализ на пазара на зърно, брашно и хляб поръчан от Комисията за защита на конкуренцията.

Анализирайки данните по отношение на времевия прозорец, характерен с рязко изменение на цената и ценовия индекс на пшеницата и трите типа брашно, в периода юли 2010 г. до края на годината, ясно се откроява тенденцията на изоставане на изменението на индекса на пшеницата през август и септември 2010 г. спрямо индексите на брашно тип 500, тип 700 и тип 1150, пише в анализа.

Това буди съмнение, че рязкото покачване на цената на видовете брашно не е вследствие на отчитане и калкулиране в себестойността им на суровината, тъй като към този времеви отрязък цената на пшеницата няма такъв рязък скок. „Може да се предположи, че такова рязко покачване на цената на брашното е вероятно да е в резултат на предварителни споразумения между основните участници на пазара на брашно”, пише още в анализа.

 Подобно споразумение между производителите на брашно за значително покачване на цената на брашното на пазара би било улеснено и от обективните прогнози за очаквания ръст на цената на основната суровина- пшеницата. Значителният ръст на цените на пшеницата обаче става реалност на пазара на един по-късен етап, като видно от данните за изменението на индексите това се случва през месеците октомври и ноември 2010г. 

           

Подкрепи Economic.bg