Кабинетът ще либерализира енергийния пазар

Плевнелиев е поискал страната ни бъде включена в програмата на ЕК за подпомагане на държавите с висока младежка безработица

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

През следващата седмица министрите Калин Христов и Асен Василев ще бъдат в Брюксел за консултации как най-бързо и най-ефективно да се либерализира енергийният пазар у нас. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев от Брюксел, където участва в Европейския съвет, цитиран от БНР.

„Много хора в последните 15-20 години, които са имали думата в българската енергетика, трябва да отговорят защо сме отново на опашката и защо вече почват да ни глобяват за неспазване на европейски закони и регулации”, коментира президентът. „Служебното правителство ще трябва много бързо да промени и да приеме наредби, които да дадат възможност за въвеждане на третия либерализационен пакет. Трябва да се извърши много техническа работа и служебното правителство ще я свърши”, допълни той.

Плевнелиев отбеляза, че предстои огромен обем организационна работа трябва и ще бъде свършена. Той посочи като ключови цели отделянето на енергиен и системен оператор от НЕК, отделянето на отделни дружества в ЕРП-та за пренос и отделни дружества за доставка.

По време на Европейски съвет Росен Плевнелиев е поискал страната ни да бъде включена в програмата на Европейската комисия за подпомагане на страните с висока младежка безработица. У нас тя вече достига 27% и според президента България трябва да се включи активно в разпределянето на отпуснатите от Еврокомисията 16 млрд. евро за младежка заетост. 

Подкрепи Economic.bg