Таблетите с Android ще доминират на пазара още през 2013 г.

През тази година делът на устройствата с операционната система на Google ще достигне 48.8%, показва анализ на IDC

100 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Още през 2013 г. таблетите на Apple - iPad ще загубят водещата си позиция на световния пазар. Според анализ на International Data Corp. (IDC) през тази година пазарният дял на устройствата с операционната система на Google ще достигне 48.8%. Таблетите базирани на iOS пък ще загубят 5 процентни пункта до 46% от пазара.

Прогнозите на IDC са, че през тази година общият брой на продадените таблети по целия свят ще достигне 190.9 млн. единици. През 2012 г. бяха продадени 128.3 млн. броя, а през 2011 г. - 70.9 млн. таблета с всички операционни системи. Според анализаторите на компанията през 2017 г. ще се продават по 1 млн. таблета на ден, като общите продажби ще достигнат 350 млн. броя.

"Всеки втори таблет продаден през четвъртото тримесечие е с размер на екрана под 8 инча. Очакваме през 2013 г. популярността на малките таблите да продължи да расте", коментира Джитеш Убрани, анализатор в IDC. "Доставчиците се ориентират бързо и покриват търсенето. Потребителите осъзнават, че малките таблети често са по-добри от големите", смята той.

В анализа на IDC се казва още, че в по дългосрочен план iOS и Android ще загубят част от пазарния си дял за сметка на устройствата на Microsoft. Таблетите базирани на Windows вероятно ще заемат около 7.4% от пазара през 2017 г., докато сега делът им е едва 1%.

"Решението на Microsoft да пуснат своите устройства с две различни операционни системи -  Windows 8 и Windows RT, води до слаби резултати засега", коментира Том Майнели, директор в отдел проучване на пазара на таблети в IDC. "Потребителите не купуват таблетите с Windows RT. В дългосрочен план ще е по-добре за компанията да се фокусира върху Windows 8", добавя той.

 

Подкрепи Economic.bg