Кипър получава 10 млрд. евро спасителна помощ

Страната се ангажира да намали бюджетния си дефицит, основно като повиши данъците

180 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кипър ще получи 10 млрд. евро спасителна помощ. За това са се договорили Страните от Еврозоната и МВФ, предаде BBC. Кипър се ангажира да намали бюджетния си дефицит и публичния дълг, да повиши данъците и да въведе ред в банковия сектор.

Правителството на островната държава ще трябва да въведе данък върху депозитите на стойност под 100 хил. евро в размер на 6.75%, а за депозити над тази сума - 9.9%. Трябва да бъде повишен и корпоративният данък от 10 на 12.5%.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум потвърди, че споразумението е постигнато след 10-часови преговори, в които представителите на ЕЦБ и МВФ са настояли за поемане на конкретни ангажименти от кипърските власти.

Редица европейски страни изразиха опасения, че европейските средства, отделени за Кипър, може да се озоват в ръцете на богати руснаци, които имат сметки в банки на острова.

През ноември германското издание "Шпигел" публикува информация, че в кипърските банки има сметки на руски бизнесмени в размер на 26 милиарда долара

Кипърската икономика беше засегната сериозно от гръцката криза. Много от банките на острова са инвестирали в Гърция

Подкрепи Economic.bg