Кадиев: Българите не мислят като взимат кредит

Тези хора имат нужда някой да ги предпази дори от самите тях, смята депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев

Автор: Economic.bg

"Кредитополучателите не мислят какво ще правят като вземат кредит. Тези хора имат нужда някой да ги предпази дори от самите тях, защото повечето от тях не мислят, когато взимат такъв кредит". Това заяви в ефира на Нова Телевизия депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев по повод поправките в Закона за потребителския кредит, които предвиждат таван на ГПР от 50,5%. По думите на Кадиев фирмите се възползват от хора, които нямат друг избор или не са достатъчно образовани, за да видят в какво се забъркват.

„Няма да има връщане назад и таван на лихвите ще има. Това не е партийно решение, както навремето е било при ГЕРБ“, каза още той. По думите му фирмите за бързи кредити в България печелят кървави пари, които са събрани на гърба на българите.

„В момента фирмите за бързи кредити са над 190. Лихвата трябва да бъде морална, а не както е сега да е над 60% на месец или 1200% на година“, обясни Кадиев.

Той подчерта, че разбира, че не всички фирми са такива, но според него трябва да се въведе ограничение за тези, които злоупотребяват и поради лошата си събираемост натоварват клиентите си.

„Този сектор е на лицензионен режим, той не се контролира“, добави той. Депутатът е на мнение, че въвеждането на контрол ще помогне на лихварите, които сега извършват незаконна дейност, да излязат на светло. Но не стана ясно как точно ще стане това.

Кадиев призна още, че колегите му, които не са съгласни с предложенията имат своите аргументи, които са приемливи, но в този случай общото благо е по-важно и е приоритетно.

Коментари: 0