Калфин: ЕП няма да приеме предложения бюджет

Според евродепутата този бюджет по никакъв начин не отговаря на целите, които си е поставил ЕС

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Съгласието, което постигнаха страните-членки на Европейския съюз (ЕС) за бюджета на общността за периода 2014-2020 г. няма да бъде прието от Европейския парламент (ЕП) в сегашния му вид. Това каза в интервю за БНР българският евродепутат Ивайло Калфин. Той припомни, че ЕП може да каже само "да" или "не", но няма възможност да води съществени преговори по самото решение.

"Ако Европейският съвет разчита Парламента да приеме внесения текст, това няма да стане. В свои писма председатели на четирите най-големи групи също казаха "не", обясни Ивайло Калфин.

Вчера лидерите на страните от ЕС се споразумяха за бюджет от 960 млрд. евро за следващите 7 години. За първи път в историята на общността има намаление на разходите. "Просто решението на държавните глави на страните-членки е лошо. То започна от толкова много различни позиции, че компромисът, който е направен, е изключително лош - той се плъзна по най-малкия общ знаменател и ЕС в следващите 7 години няма как да работи с подобен бюджет", твърди Калфин.

По думите му този бюджет по никакъв начин не отговаря на целите, които си е поставил ЕС. "В този бюджет най-много пострадаха тези части, които предполагат европейската икономика да стане много по-конкурентоспособна. Те са намалени в сравнение с предложението на Комисията с над 25-30%", твърди Калфин.

"България получава повече пари заради договорки, които имаме още от договора за присъединяване. На практика запазваме парите за кохезионна политика и увеличаваме парите за селско стопанство", каза още Ивайло Калфин.

Подкрепи Economic.bg