Калин Христов: Бюджетът може да бъде изпълнен

Рано е да се каже дали ще има актуализация на Бюджет 2013, каза Петър Чобанов

Снимка: БГНЕС

108 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетът както е написан, може да бъде изпълнен. Това каза служебният министър на финансите Калин Христов при предаването на поста на новия министър на финансите Петър Чобанов. Христов уточни, че дефицитът е бил редуциран значително и очаква в края на май да имаме балансиран бюджет или дори да има малък излишък.

"Като цяло фискалната позиция е под контрол. В края на февруари фискалният резерв беше 3.8 млрд. лв., към днешна дата е 5.5. млрд. лв", обясни Христов.

Петър Чобанов от своя страна заяви, че е рано да се каже дали ще има актуализация на Бюджет 2013. Той обясни, че ще се направи опит да се работи в рамките на текущия бюджет, но ако се видят рискове за изпълнението му, ще се прибегне до актуализация.

Калин Христов даде данни и за невъзстановеното ДДС към фирмите. "В края на месеца имаме 295 млн. лв. В края на 2008 г. е било 560 млн. лв., а в края на 2009 г. - 703 млн. лв., т.е. текущото състояние е едно относително ниско, в исторически аспект ниво на невъзстановен данък", обясни Христов. "В рамките на двата месеца, ние го съкратихме със 70 млн. лв., какъвто беше ангажиментът", добави той.

От Българската народна банка (БНБ) съобщиха, че служебният министър на финансите Калин Христов се връща на работа в централната банка. Управителният й съвет е взел решение да прекрати неплатения му отпуск от утре, 30 май. От същата дата той ще поднови работата си като подуправител на БНБ, ръководещ управление "Емисионно".

От утре Калин Христов възстановява и позицията си на представител на БНБ в съвета на директорите на дружества, в които централната банка има участие  - печатницата и "Дружество за касови услуги".

Подкрепи Economic.bg