Капалъ чаршъ заплашен от срутване

Между 300 и 500 хиляди души посещават всеки ден пазара в Истанбул

Капалъ чаршъ заплашен от срутване
200 ~ 1 мин. четене

Опасност от срутване заплашва историческия истанбулски пазар Капалъ чаршъ, по чиито стени се забелязват пропуквания, а под натиска на резервоарите за вода, сателитните чинии и климатиците покривът може да рухне, съобщава турската агенция Доган, цитирана от БТА.

"Най-големият и най-стар търговски център в света - Капалъ чаршъ, който има 553-годишна история, бие тревога", посочва агенцията и предупреждава за рисковете, ако не бъдат предприети мерки.

Появилите се преди две години пропуквания по тавана на сградата са се увеличили под въздействието на интензивните дъждове в последно време, като на някои места превишават десет сантиметра.

Покривът на древния пазар е осеян със сателитни чинии и климатици, но истинската опасност произхожда от тежките цистерни, побиращи тонове вода, посочва агенцията.

Лошото състояние на закрития пазар излезе наяве през 2012 г. по време на снимките на най-новия филм от поредицата за Джеймс Бонд "Скайфол".

Тогава бе взето решение за реставрация, но заради тромавата бюрокрация разрешителните за възстановяването на историческата сграда се бавят.

Капалъ чаршъ, който помещава 3600 магазинчета, има 45 хиляди квадратни метра застроена площ и 110,9 хиляди кв.м. разгърната площ.

Всеки ден той е посещаван от между 300 и 500 хиляди души.

Строежът на пазара е започва през 1461 г. при управлението на завоевателя на Константинопол султан Мехмед Втори.Подкрепи Economic.bg