Картина на Барнет Нюман бе продадена за $84 млн.

Цената на картината "Черен огън I", създадена през 1961 година, счупи миналогодишния рекорд на творби на този художник на търг

Картина на американския експресионист Барнет Нюман беше продадена за 84,1 млн. долара на аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк във вторник.

Тя бе най-скъпо продаденото произведение на традиционния пролетен търг на съвременно изкуство. Общият размер на приходите на търга, на който бяха предложени 72 произведения, е 744,9 милиона долара, съобщава БГНЕС.

Цената на картината на Нюман "Черен огън I", създадена през 1961 година, счупи миналогодишния рекорд на творби на този художник на търг. През май 2013 г. за картината му Onement VI бяха платени 43,8 милиона долара.

Продадената във вторник картина представлява две черни вертикални ивици с различна ширина. Останалата част от платното е празно.

Сериозни пари бяха платени и за триптих на британския художник експресионист Франсис Бейкън. "Три скици към портрета на Джон Едуардс" бяха продадени за 80,8 милиона долара. На тях е изобразен близкия приятел на Бейкън - Джон Едуардс, който е работил като барман в Лондон. За 16-те години на дружбата им художникът е нарисувал над 30 портрети Едуардс.

Създаденият през 1984 г. триптих принадлежи към късния етап от работата на художника и е значително по-различен от по-ранните му творби. Друга картина на художника - "Въртяща се фигура", бе продадена на търга за 22,5 милиона долара

Коментари: 0