Китайското производство нарасна до 6-месечен връх

Индексът се изстреля до 51.2 пункта

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Китайският производствен индекс нарасна до 6-месечен връх през септември, сигнализирайки, че възстановяването на втората по големина икономика в света набира скорост. Предварителните данни сочат, че публикуваният от HSBC Holdings и Markit Economics индекс е достигнал 51.2 пункта през септември, докато през август стойността му беше 50.1 базисни точки. В анкета на Bloomberg 14 икономисти прогнозираха стойност от 50.9 пункта.

След изнесените данни за производствения индекс азиатските акции и австралийският долар нараснаха на фона на оптимизма за икономическия растеж в Китай. "Благодарение на набраната инерция, особено в износа, растежът на Китай продължава да върви нагоре", коментира Ван Тао, главен икономист на UBS в Хонконг.

Изнесените предварителни данни дадоха допълнително основание да се смята, че ще се сбъдне завишената прогноза за по-голямо повишение на икономиката на Китай през третото тримесечие. UBS вече прогнозира, че БВП на втората по големина икономика ще отчете 7.7% ръст, а досегашните очаквания бяха за 7.5% повишение.

Подкрепи Economic.bg