Компания на "Газпром" сменя Тимченко за "Южен поток" в България

Дъщерното дружество на руския монополист зарадва Белград с подписването за сръбския участък на газопровода

Да не пресъхне потока

240 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Дъщерното дружество на руския енергиен монополист „Газпром”  - „Центргаз” планира да открие филиал в България, информира руската агенция Интерфакс. Миналата седмица за това, че компанията може да е новият изпълнител на българския участък на газопровода "Южен поток" съобщиха източниците вестник „Ведомости” и руското издание на сп. Forbes.

Вчера официално бе подписано споразумение, според което то ще строи сръбския участък на газопровода „Южен поток”. Този въпрос ще бъде обсъден по време на среща на борда на директорите на „Центргаз” на 10 юли.

През май търгът за строителството на българския участък на тръбата бе спечелен от „Стройтрансгаз консорциум”.  Водещият играч от руската страна е собственикът на мажоритарния дял в руската „Стройтрансгаз” Генадий Тимченко, срещу когото има издадени международни санкции от страна на САЩ.

Това породи допълнително напрежение около проекта, след като Европейската комисия (ЕК) нареди на София да спре работата по проекта. Сега строежът на газопровода в България може да бъде възложен на „Центргаз”, което може да отнеме месеци – трябва или да бъде сменен основният акционер в консорциума с компанията на „Газпром”. Или пък да се проведе нов търг в София, което може да забави работата по проекта с още до 6 месеца.

Както е известно, президентът на „Газпром” Алексей Милер и министърът на енергетиката Александър Новак разчитаха да започне и без това забавяното изграждане на проекта вече през юли. Но позицията на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и липсата на напредък в преговорите за газовия дълг на Украйна замразиха преговорите за спазване на евронормите за конкуренция в енергийния сектор, т.нар. Трети енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз, на ниво Брюксел – Москва. Сега плановете вече са строежът да започне наесен, което увеличава забавянето на проекта до една година - руският президент Владимир Путин искаше работата да започне още през ноември - декември 2013 г.

Белград във възторг от „Южен поток”

Договорът за строителството на магистралния газопровод „Южен поток” на територията на Сърбия е подписан в Белград. За това съобщи сръбската национална газова компания „Сърбиягаз”, цитирана от РИА Новости. Церемонията по подписването на документа между компаниите „Южен поток Сърбия” и дъщерното дружество на руския монополист „Газпром” - „Центргаз” се състоя във вторник вечерта в офиса на „Сърбиягаз”.

Подписите си под споразумението за около 2.1 млрд. евро поставиха директорът на „Южен поток Сърбия” и ръководител на „Сърбиягаз” Душан Баятович и зам.-началникът на департамента по управление на проекти на „Газпром” Александър Сиромятин, както и директорът на „Центргаз” Станислав Аникеев. „Първият газ по сръбския участък ще потече по график, до края на 2016 г.”, коментира Аникеев.

Сръбските медии подробно описват възторга около подписването в Белград. Вестник ”Политика” акцентира върху това, че по време на церемонията е било изтъкнато, че „става дума за исторически ден за сръбската енергетика”. По рано премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че по време на разговора му с руския президент Владимир Путин са „премахнати всички пречки за подписване на договора”. Вучич и Путин са провели в Москва двучасова среща на четири очи.

„Сърбия получи най-добри условия по договора за „Южен поток”, заяви Александър Вучич, цитиран от вестник Blic. По думите му руската страна „предприе риск”. Вучич изтъкна още, че Сърбия е „последната страна, която подписва договора”. На въпрос каква реакция очаква от Брюксел за подписването, той отговори, че „очаква реакцията да бъде нормална”.Подкрепи Economic.bg