Корупцията - един от големите проблеми на България

Това е една от основните констатации на нов доклад на Държавния департамент

6982 ~ 1 мин. четене

Корупцията ограничава възможностите за действие на правителството и вреди на общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции. Това е една от основните констатации в частта за България на нов доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права през 2011 г., съобщава бТВ.

Българското правителство е предприело стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни структури, но неговите действия често са неефективни и безнаказаността продължава да е проблем, отбелязват авторите на доклада.

От американското дипломатическо ведомство определят президентските избори през 2011 г. като отразяващи спазването на основните права и свободи, но отбелязват и сигналите на наблюдатели за купуване на гласове. Изтъкват се и организационните слабости при провеждането на вота.

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-сериозният проблем с човешките права в България, се казва още в доклада на Държавния департамент за миналата година. Изтъкват се случаите на насилие, извършвано от десни екстремисти, срещу роми, мюсюлмани и други религиозни малцинства.

В документа се отбелязва, че според защитници на човешките права законът предоставя на полицията прекомерна власт за употреба на сила и огнестрелни оръжия. Само за 10 месеца от началото на миналата година в България е имало 39 съдебни преследвания и 13 осъдителни присъди срещу служители на министерството на вътрешните работи.

Няма информация правителството или негови служители да са извършвали произволни или незаконни убийства, отчитат от Държавния департамент и посочват, че липсват данни и за политически мотивирани отвличания на хора.

Подкрепи Economic.bg