Космическият апарат LADEE ще се сблъска с Луната

Около 21 април се очаква сондата на NASA да се удари в повърхността на спътника

Автор: Божидара Иванова

По-късно този месец космически апарат на NASA ще се сблъска с висока скорост с луната, пише изданието Space.com. Сондата LADEE, която обикаля около спътника ни, се очаква около 21 април да се удари в повърхността му. Апаратът изучава тънката атмосфера на Луната и лунния прах откакто навлезе в орбитата й през октомври.

„Ако удариш нещо със скорост 1600 м/сек, при всички положения няма да е леко. Това е удар с много висока скорост и LADEE ще бъде разрушен“, обяснява Рик Елфик, един от учените от проекта LADEE.

Сблъсъкът е възможно да бъде наблюдаван от друга сонда на NASA, която също е в лунната орбита.

Апаратът LADEE е изпълнил предначертаната си мисия, но му предстои още научна работа. Изследователите искат да разберат какво ще открие той за лунния прах, когато е на разстояние само няколко километра от повърхността.

Една от основните задачи на космическия апарат бе да помогне за разгадаването на мистерията за лунния прах, датираща от времето на програмата Apollo, когато астронавтите забелязаха сияние на лунния хоризонт преди изгрев.

Според учените сиянието се дължи на наличието на прах в екзосферата на Луната, но LADEE не е отчел концентрация на прах, която може да бъде причина.

Преди да се сблъска с луната, сондата ще използва камерите си за ориентация, за да заснеме гледката, която астронавтите са видели по-рано.

Коментари: 0