Костов: Голяма външна банка спаси фискалния резерв

Не ми е ясно защо земеделците трябваше да си получат парите през февруари, а не през април, коментира лидерът на ДСБ

Снимка: БГНЕС

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Емисията е щяла да бъде провалена, ако голяма външна банка не се е била включила, за да я изкупи. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов в ефира на Нова Телевизия. Той коментира продадения на 20 февруари дълг на стойност 800 млн. лв. Емисията беше пласирана, за да се попълни фискалния резерв, който беше използван, за да се платят по-рано субсидиите за земеделските производители.

"Не ми е ясно защо земеделците трябваше да си получат парите през февруари, а не през април", коментира Иван Костов.

"Фискалният резерв е създаден като фонд, в който се събират излишъци, когато икономиката е в подем. Когато страната е в криза, този резерв се изчерпва. След 10 години икономически подем, през 2008 г. настъпи криза. Тази криза изчерпа фискалния резерв, не го изчерпа правителството на Бойко Борисов.”, категоричен е Иван Костов.

Председателят на ДСБ смята, че служебният кабинет се е справил с най-важното - овладял е политическа криза чрез ясни послания към обществото и синхрон в действията с президента. "Това се случи благодарение на добрите закони", смята той.

Според него е напълно възможно правителството да не е на власт само 60 дни, а много месеци.

"Правителството е от експерти. То има кратка и ясна програма - да овладее политическа криза и да проведе изборите. Трябва да управляват ведомствата по един разумен начин", смята Костов.

Подкрепи Economic.bg