Краткосрочните индикатори остават благоприятни за еврото

Забавянето на растежа в САЩ през второто тримесечие е само временно, като това провокира ръст в доходността на американските облигации

Доларът се търгува близо до едномесечен връх срещу йената след изненадващо добрите резултати вчера, предимно за продажбите на дребно в САЩ, които намалиха шансовете за нови монетарни стимули от Федералния резерв.

Всеобщото увеличение на продажбите усили впечатленията, че забавянето на растежа в САЩ през второто тримесечие е само временно, което провокира ръст в доходността на американските облигации.

Долар/йена е 78.77 при скок вчера до 78.94, което е най-висока стойност след средата на юли. Според анализатори в краткосрочен план зелените пари могат да увеличат печалбите си, подкрепени от намалелите очаквания за трети рунд на покупки на активи от ФЕД. Покачването в долар/йена може да бъде спряно през следващите седмици единствено от репатрирания на японски институционални инвеститори. По принцип през август има големи плащания по американските облигации и техните купони, което може да доведе до продажби на долари от японските инвеститори и покупки на йени, постъпленията от които да се приведат у дома.

По-късно днес пазарите ще разберат последните данни за инфлацията при потребителските стоки и за индустриалното производство в САЩ. Очакванията са ценовия натиск да остане слаб, докато производството да отчете минимално ускорение спрямо предишния месец.

Евро/долар е стабилно на 1.2322. Като цяло, единната валута изпитва известно облекчение след двегодишното дъно в края на юли на 1.2042. Миналата седмица беше ударен едномесечен връх на 1.2444 долара, заради очакванията за нови мерки от страна на ЕЦБ, които да намалят разходите за дълг на Испания и Италия.

Краткосрочните технически индикатори изглеждат благоприятни за еврото, което се търгува във възходящ канал след 2-годишното дъно. Това може да доведе до продължение на закриването на къси позиции в единната валута.

Добрите новини за американската икономика са лоши новини за златото

Златото се съвзема днес след спада до 10-дневно дъно вчера, което беше отчетено след излизането на данните за продажбите на дребно в САЩ, които намалиха очакванията за нови монетарни стимули от ФЕД.

Влошаващата се ситуация в Европа обаче увеличи натиска върху ЕЦБ да действа скоро, за да спре спада на икономиката и това ограничи загубите на метала.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли за първи път през последните четири месеца. Възстановяването на потребителските разходи, които са основен стълб на американската икономика, намали шансовете за нов рунд от покупи на облигации от ФЕД.

Спот цената сутринта беше 1601 долара за тройунция при спад вчера до 1594.10 долара, което е най-ниска стойност след 3 август. Според технически анализатори днес може да последва продължение на поевтиняването към 1584 долара за тройунция.

Европейската икономика се сви през второто тримесечие, въпреки по-добрите от очакваното резултати в Германия и Франция. Резултатите изискват все по-спешни действия от ЕЦБ.

Инвеститорите очакват от нея да поднови програмата си по покупки на облигации, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги обеща да направи всичко, за да съхрани еврото. Печатането на пари от централните банки повишава инфлационните очаквания и кара инвеститорите да търсят жълтия метал, който е ефективно средство за защита срещу повишаващите се цени.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0