Криминализират неплащането на осигуровки

Длъжностните лица, които избягват установяването или плащането на осигурителни вноски, ще носят наказателна отговорност

3602 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Укриването и неплащането на социални и здравни осигуровки да се криминализира. Това предлагат от парламентарната група на ГЕРБ, като предложенията за поправки в Наказателния кодекс вече са внесени в деловодството на парламента.

Целта на предложения законопроект е въвеждане на наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване, или за здравно осигуряване, посочват в мотивите към предложението си депутатите от управляващата партия.

Неплащането на осигуровки води до значително спадане на приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване и здравното осигуряване, което безспорно се отразява неблагоприятно и върху размера на осигурителните плащания, подчертават още от ГЕРБ.

Подобно негативно явление се наблюдава през последните години и в повечето случаи води като резултат до загубване на някои права по социалното осигуряване на осигурените лица. Например осигурени лица, които не са платили повече от три дължими вноски за здравно осигуряване, заплащат оказаната медицинска помощ на изпълнителите, поясняват депутатите-вносители на законопроекта.

Подкрепи Economic.bg