Лебедовата песен на „Набуко“

Проектът за газопровода, който трябва да избави Европа от руската зависимост, е заплашен от парализиране

В операта на Верди царят на Вавилон Набуко е поразен от мълния. В наши дни едноименният проект за газопровод, който трябва да избави Европа от руската зависимост, е заплашен от парализиране. "Мълнията" се нарича MOL. "Набуко" е замислен като проект за газопровод, който ще доставя газ от Азербайджан до страните от Централна Европа.

Поради неимоверното оскъпяване на проекта обаче най-вероятно той няма да бъде изпълнен в първоначалния са вариант. Ако въобще някога бъде изпълнен, пише брюкселският кореспондент на Франкфуртер алгемайне цайтунг (ФАЦ) Хендрик Кафшак.

Специално създаденият за проекта консорциум беше заделил за изпълнението му сумата от 8 млрд. евро. Парите трябваше да стигнат за изграждане на цялото трасе на тръбата, тръгваща от брега на Каспийско море през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия. Според дипломатически източници в Брюксел, цитирани от ФАЦ, разходите ще надхвърлят значително първоначално предвидената за това сума. Затова и в момента се обсъжда дали газопроводът да не бъде изпълнен в по-кратката му версия, известна като Набуко-Запад. В този си вариант тръбата ще тръгва от турско-българската граница и ще стига до Австрия.

Унгарски прът в колелата на "Набуко"

От дълго време проектът се бави основно заради липсата на яснота как ще се пълни тръбата. Сега се прибавя и нов проблем - унгарският премиер Виктор Орбан обяви оттеглянето от проекта на държавния концерн MOL поради финансови причини. Решението си унгарският енергиен концерн аргументира и с твърде многото неясноти около въпросния проект. Така например началото на строителството на "Набуко" беше отложено за 2013 година, а първите количества газ трябваше да тръгнат по тръбата през 2017-та - 2 години по-късно от първоначално предвиденото. Като причина за забавянето беше посочено нужното съгласуване на плановете между потенциалните доставчици на суровината от Каспийския регион и Близкия Изток. Както изглежда обаче основният проблем на унгарците са парите. По информация на агенция Ройтерс, бюджетът на MOL за 2012 година е бил приет без нужните за "Набуко" средства. Унгарската енергийна компания е сред участниците в консорциума за изграждането на газопровода заедно с Българския Енергиен холдинг, турската Botas, румънската Transgaz, австрийската OMV и германската RWE.

Тръбопроводът трябва да избави Европа от сегашната й зависимост от руските газови доставки. Затова и проектът е фаворизиран от ЕС и се разглежда като алтернативен на руския проект за газопровод "Южен поток" през Черно море и България към Западна Европа. Изграждането на конкурентния му европейски проект "Набуко" трябваше да струва близо 8 млрд. евро, но според запознати разходите могат да надхвърлят сумата от 15 млрд. евро, допълва картината агенция Ройтерс.

Коментари: 0