Лихвата по депозитите не спира да пада от началото на годината

Цената на кредитите се понижи до предкризисните нива, но търсенето остава слабо

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Лихвата по депозитите не спира да пада от началото на годината. Няма признаци, които да сочат край на трайната тенденция на понижение, се казва в месечния анализ на "Моите пари".

И февруари ще бъде запомнен с по-ниски лихви по срочни депозити. Активността на банките не беше висока, като само 6 на направиха промени по тези продукти. Всички те обаче понижиха предлаганите лихви, като корекциите бяха в между 0.25 и 0.50 процентни пункта. По-слабата активност се обяснява с липсата на интерес от банките да привличат още такъв ресурс, както и високите разходи, които плащат по него.

И през февруари, както и през предните месеци, кредитите не бяха много интересни за банките, макар кредитирането да се нуждае от нов тласък, той все още като че ли не се появява, се казва още в анализа на пазара. Лихвите по заемите достигнаха предкризисните си нива, но дори това не стимулира търсенето на кредити.

Слаба се оказа активността на банките при потребителските кредити. Отминалият месец не беше наситен и с много нови предложения при жилищните заеми - новости предложиха 3 банки.

Подкрепи Economic.bg