Лондон се притеснява от наплив на българи и румънци

Великобритания е изправена пред нова вълна на имиграция от Източна Европа, която ще изложи на риск работните места на британските работници, пише вестник Daily Telegraph

29 милиона българи и румънци ще получат правото за работа във Великобритания догодина и това ще влоши състоянието на пазара на труда, пише DailyTelegraph.

Тези страни имат нисък стандарт на живот, а Великобритания е предпочитана страна за имиграция, вече 130 000 от тях живеят тук. Придобивайки статут на „самонаето лице” те работят в хотелите, ресторантите, продажбите и таксиметровите услуги, а много от жените (особено от Румъния) в т.нар. „нощни клубове”.

Посочва се, че Великобритания е предпочитано място за българите, заедно с Гърция, Испания и Германия. Румънските емигранти пък се насочват предимно към Испания и Италия.

„Мисля, че ще има огромен скок в миграцията. Италия и Испания не са добро място за търсене на работа. Мисля, че се нуждаем от още 5 годишно продължение на преходните разпоредби”, заявява Андрю Грийн, директор на службата за наблюдение на имиграцията в Обединеното Кралство.

От изданието посочват, че властите все още не са правили изчисления колко българи и румънци ще опитат да започнат работа във Великобритания след 31 декември 2014 г.

Критици смятат, че нежеланието на правителството да издава прогнози е заради подценяванети на броя имигранти, дошли в страната при предишната вълна на миграция през 2004 г., когато гражданите на осем нови членове на ЕС, включително Полша, са получили достъп трудовия пазар на Великобритания.

Коментари: 0