Лондонският Биг Бен вече е с ново име

Популярната часовника кула бе преименувана в чест на кралица Елизабет

720 ~ 1 мин. четене

В чест на диамантения юбилей на кралица Елизабер II историческата часовникова кула, в която се помещава символът на Лондон Биг Бен, вече ще се казва "Елизабет Тауър", предаде Daily Mail. 

Една от най-популярните забележителности на британската столица ще носи завинаги името на кралицата, отбелязва изданието. Жестът свидетелства за почитането към кралица Виктория - единственият друг монарх в историята, задържал се на трона 60 години. Не случайно кулата в противоположния край на Уестминстърския дворец преди време бе кръстена "Виктория Тауър" в чест на кралица Виктория.

Кулата, вече казваща се "Елизабет Тауър", е известна най-вече с камбаните, които се помащават там. Досега официалното й име бе Часовниковата кула (Clock Tower).

"Всеки присъстващ тук бързо ще си припомни, че Нейно величество кралицата е посещавала Парламента по не по-малко от три повода през тази много специална година. Този жест сега е знак и символ на огромната обич и уважение, на което Нейно величество се радва сред хората от всички политически убеждения", заяви говорителят Беркоу.

"Тя е една от най-респеткиращите фигури в цял свят. Тя ни напомня кои сме, какви сме и каква трябва да бъде Великобритания", коментира депутатът Тобиас Елууд, един от инициаторите на идеята.

Подкрепи Economic.bg