Общинарите си запазиха безплатното паркиране

Сведоха документите за издаване на талон за синя зона за живеещите в центъра до 3, но цените остават същите

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

Общинските съветници в Столияния общински съвет не приеха исканията на протестиращите столичани да паркират безплатно в центъра, но си запазиха служебния абонаметн. Днес те приеха документите за издаване на талон за синя зона за живеещите в центъра на София бяха сведени до три, а не както беше преди това – осем.

Вместо първоначално обявените осем документа сега ще се изисква представянето само на лична карта, нотариален акт или договор за наем на жилището и талона на колата. Документите за платени данъци на автомобила и жилището, застраховка „Гражданска отговорност” и уникален партиден номер на доставчици на ток, вода, газ или топлофикация отпадат.

Общинарите обаче останаха категорични, че платеното паркиране остава и цената на винетката остава същата. За първа кола в синята зона тя ще е 150 лв. годишно, а за втора - 450 лв. Месечното право на паркинг ще струва 15 лв. За зелена зона цените са 100 лв. за първа кола, 300 лв. за втора и 10 лв. за месечна винетка.

„Всеки, който е бил в центъра през последните дни може да види каква е разликата. SMS-ите, които са подадени към мобилните оператори във връзка с платеното паркиране в двете зони, са намалели с 20% в сравнение с август, месец през който центъра е доста свободен от автомобили. Реда в София и въвеждането му нямат алтернатива”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на първото заседание от есенната сесия на Столичния общински съвет.

Подкрепи Economic.bg