Лошите шофьори ще плащат по-скъпа "Гражданска отговорност" от края на 2014 г.

Жертвите на пътя намаляват, но тежките ПТП се увеличават

236 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Системата "бонус-малус", при която недобросъвестните водачи ще плащат по-висока цена на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", може да заработи до края на 2014 г. Идеята на системата е премията за дисциплинираните водачи да се намалява и обратно -причиняващите пътно транспортни произшествия (ПТП) да плащат повече. Това стана ясно от думите на Борислав Богоев, зам.-председател на Комисия за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор", по време на конференцията "Шофирането е и отговорност". Economic.bg беше сред медийните партньори на събитието.

"Ако до средата на следващата година промените в Кодекса за застраховането (КЗ) бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, до края на 2014 г. у нас може да заработи системата "бонус-малус", коментира Богоев.

Целта е да се подобри дисциплината при движението по пътищата и съответно да намалеят човешките жертви. Богоев изрази надежда, че с въвеждането на новата система за справедливо оценяване поведението на водачите на пътя самите шофьори ще станат по-отговорни.

Като цяло застрахователният бранш е консолидиран около идеята за въвеждане на диференцирани коефициенти при формирането на премията.

Засега обаче няма изчисления колко и в каква посока би се променила цената на задължителната автомобилна застраховка.

От началото на годината до края на септември у нас са регистрирани 5287 тежки пътно-транспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 430 и са ранени 6665 граждани, стана ясно още на форума. В сравнение със същия период на 2012 г. тежките ПТП са с 339 повече, загиналите са по-малко с 16, а ранените са повече с 653. Данните изнесе комисар Антон Антонов от отдел  "Пътна полиция" към ГД "Национална Полиция". В 37% от случаите основната причина за ПТП е скоростта. Несъобразената скорост е виновна и за половината смъртни случаи. Като цяло се откроява и универсален профил на водачите, които предизвикват най-много аварии - това са млади мъже на възраст от 18 до 24 години, които катастрофират най-често в тъмната част на денонощието, в дните петък-понеделник.

Забелязва се ръст на нарушенията на шофьорите, отчитат от Пътна полиция. До края на септември са установени 891 010 нарушения - с 25 % повече. Има увеличение и на засечените автомобили без "Гражданска отговорност"  - 15 816 срещу  14 324 през аналогичния период на 2012 г.

Антон Антонов обяви и данни за обхвата на застраховката "Гражданска отговорност". Според различните критерии обхватът варира между 93.2%  (ПТП (общ брой) - ПТП (с МПС без застраховка ГО) и 79,1% (брой регистрирани автомобили в движение спрямо брой на валидни полици по справка в ГФ). Според броя установени нарушения по Кодекса за застраховане обхватът е около 96,4%.

Към полугодието у нас са регистрирани 3 488 265 моторни превозни средства. Близо 60 на сто от автомобилите са на възраст над 15 години. Новите превозни средства на възраст до 5 години са едва 9%. Валидните свидетелства за правоуправление са 4 608 538.

Подкрепи Economic.bg