Lufthansa възобновява полетите

Синдикати и ръководство започват преговори

3629 ~ 1 мин. четене

Германската авиокомпания Lufthansa обяви, че се надява да възобнови полети в събота, след като кабинния екипаж се съгласи да сложи край на стачката, която блокира пътници по летищата, пише BBC. Авиокомпанията анулира близо половината от планираните 1800 полета, след като служителите спряха работа за един ден.

Синдикатите и ръководителите на Lufthansa са се съгласили да започнат преговори чрез посредник за решаване на спора със заплатите и условията на труд. Синдикалните лидери се опитват да издействат 5% ръст на възнагражденията на кабинния екипаж, както и гаранции за работата на служителите.

Профсъюзът, който представлява 2/3 от 19-те хил. служители на борда, твърди, че неговите членове не са имали увеличение на заплатите през последните три години.

Друга ябълка на раздора се оказаха наетите от Lufthansa стюардеси, които бяха назначени на временни договори на летището в Берлин. Персоналът, който беше взет от агенция работеше повече часове и на гъвкаво работно време.

В петък Lufthansa направи голяма отстъпка, като предложи постоянни договори на част от временно наетите стюардеси.

"Надяваме се тази стъпка да помогне за конструктивни разговори със синдикатите, които да доведат до конкретно решение за заплатите на кабинния екипаж", се казва в изявление на Кристоф Франц, главен изпълнителен директор на Lufthansa. Предложението на ръководството на превозвача е за 3,6% увеличение на заплатите, но за сметка на по-дълго работно време.

Подкрепи Economic.bg