Любителите на риска обичат лютото

В експеримента на учени от държавния университет в Пенсилвания участвали само непушачи

280 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Ново изследване на учени от държавния университет в Пенсилвания, представено на годишната среща на Института по хранителни технологии, показва, че хората, които са по-склонни да поемат рискове обичат да си похапват люто, за които предпочитат сигурността и не обичат да рискуват.

В научното изследване са взели участие 184 души възраст между 18 и 45 г. Отдавна е известно, че пушенето води до нарушения или изменения във вкусовото усещане и затова в експеримента са били включени само непушачи.

Учените първоначално определили склонността на всеки от участниците към поемане на риск. За тази цел участниците трябвало да отговарят на въпроси като това колко харесват да стоят на ръба на нещо високо или колко обичат да говорят пред публика.

След това на всеки от тях била дадена чаша вода с разтворен капсаицин - съставката, която придава характерния лют вкус на чушките. Учените установили зависимост между това колко склонни към риск са участниците и техните вкусови предпочитания. По-смелите с удоволствие си хапвали люто.

Подкрепи Economic.bg