MSCI понижи Гърция до "развиващ" пазар

Страната вече не изпълнява критериите за "развита" икономика

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция стана първата държава в света, която беше понижена от "развита" в "развиваща се" икономика. Компанията предоставяща редица финансови услуги MSCI Inc. е предприела тази стъпка, тъй като южната ни съседка вече не изпълнява условията, за да се нарича развита държава.

Един от критериите е капиталовият пазар. От 2007 г. досега индексът Athens Stock Exchange General се срина с 83% до сегашното си ниво от 867.08 пункта. Гърция вече не изпълнява условията относно дълговите книжа, отпускането на заеми, късите продажби и прехвърлянето, пише Bloomberg.

Американската кредитна компания повиши Катар и Обединените арабски емирства в "развиващи се" икономики, докато Мароко беше понижена до "граничен пазар". Статута си на "развиващ" се пазар запазиха Южна Корея и Тайван.

В момента Гърция няма достъп до международните дългови пазари и се финансира благодарение на спасителната помощ, отпусната от ЕС и МВФ. Борсовият индекс ASE е вторият най-лошо представящ се индекс в света.

MSCI постави Гърция под наблюдение през юни 2012 г., след като ограниченията върху апортните трансфери, извънборсовите сделки, акционерното кредитиране и късите продажби попречи на страната да функционира пълноценно на пазара. Статутът на "развит" пазар беше получен от Гърция през 2001 г. В момента обаче тежестта на MSCI Greece в структурата на MSCI World Index е едва 0.01% от 0.16% през май 2010 г.

Коментари: 0