МВФ обяви България за най-засегната от санкциите към Русия

Наравно с Черна гора и Кипър страната ни е сред тези с руски капитали в размер на над 5% от БВП

МВФ обяви България за най-засегната от санкциите към Русия
172 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

България, Черна гора и Кипър ще бъдат сред най-засегнатите от санкциите срещу Русия. Това сочи доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за вторичните ефекти от санкциите на Европейския съюз (ЕС) заради ситуацията в Украйна.

Тези три държави са много посещавани от руски туристи, които по този начин представляват значителен фактор за икономиките им. Въпреки че Черна гора не е в ЕС, тя по собствена инициатива се присъедини към санкциите срещу Москва, за да декларира готовността си за присъединяване към НАТО и Евросъюза.

«Заради поевтиняването на рублата и нестабилната икономическа ситуация обаче руснаците пътуват много по-малко в чужбина, което вече се забелязва в редица страни от ЕС, най-вече в Чехия», става ясно от доклада.

Капиталовите инвестиции на руския бизнес в Беларус, България, Молдова и Черна гора са повече от 5% от БВП на тези държави. От Русия зависят и редица финансови центрове, сред които са членките на ЕС като Кипър и Люксембург, допълват от МВФ.

Заради проблемите около проекта за газопровод „Южен поток“ без очакваните инвестиции могат да останат страните, през които трябва да мине газопровода – България, Унгария и Сърбия, констатира от МВФ. Както е известно, цената на българския участък е между официално обявените 3,8 млрд. евро и 4,3 млрд. евро.

Преди около седмица за подобни псоледици обяви ръководителят на МВФ Кристин Лагард, която подчерта, че санкциите със сигурност "ще засегнат не само Русия, но и съседните страни".

Коментари: 0