Масови проверки за качеството на храната по морето

От началото на сезона са направени над 3000 проверки

160 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прави масови извънредни и допълнителни проверки в момента за качеството на храната по българското Черноморие. Това обяви в ефира на БНТ д-р Любомир Кулински от БАБХ.

"Лятото е тежък сезон. Има голямо струпване на хора, а високите температури допринасят за бързото разваляне на храните. Проверяват се всички обекти - от големите обекти, които предлагат all inclusive, през караваните, снек баровете и всички обекти. От началото на сезона са направени над 3000 проверки по Черноморието за качеството на храната", разказа Кулински. След направените проверки са направени 335 предписания и 85 акта за административно нарушение, при които се налагат финансова санкция, каза още Любомир Кулински.

По думите му първата група нарушения са при нерегламентирана търговия с храни, което е най-опасното нарушение. "Това са хората без обекти, които продават храна от сакове на плажа, без да се знае къде е произведена тя. Те нямат регистрация, разрешителни и здравни книжки. Това са физически лица и ги проверяваме с МВР. Глобите са от 500 до 1000 лв. Благодарение на мерките този тип търговия започва да намалява", показват наблюденията на Кулински. Съветът му към потребителите е да не купуват храна от тези търговци. "Проведохме срещи с хотелиери и концесионери. Обяснихме им, че тези хора вредят и на концесионерите, които вече започнаха сами да ограничават достъпа им", добави Любомир Кулински.

Той припомни, че втората група нарушения са в регистрираните обекти, където хигиената не е на нужното ниво. "Има храни с неправилна етикетировка, все още се срещат и храни с изтекъл срок на годност. В тези високи температури хладилната техника не винаги е изправна", даде пример за нарушения Кулински. Експертът каза още, че са предприели проверки и на местата, които предлагат all inclusive, от които се иска да слагат етикети каква храна се предлага, за да може потребителят да направи информиран избор.

Летовниците могат да подават сигнали за нередности в специалните центрове на БАБХ в "Албена", "Златни пясъци", "Слънчев бряг", Поморие и Несебър.

Подкрепи Economic.bg