Масови проверки за колани

В акцията на КАТ ще се проверява и за "Гражданска отговорност"

72 ~ 1 мин. четене

"Пътна полиция" започва масови проверки за използването на предпазните колани на задните седалки. Освен това от КАТ ще следят и системите при возенето на деца, съобщи пред Дарик началникът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев. По думите му полицейската операция съвпада с превантивните мерки, които "Пътна полиция" предприема преди началото на новата учебна година.

От 10 до 16 септември, инспекторите ще проверяват водачите и пътниците в превозните средства за използването на колани и задължителните детски системи за сигурност. Краткосрочната цел на предприетата кампания е да се въздейства върху поведението на водачите на моторни превозни средства. "За нас е важно да обърнем внимание на водачите, че трябва да бъдат изключително отговорни, когато са на пътя, както към себе си, така и към останалите участници в движението, и особено към децата", коментира той.

Според него в момента 90-95% от водачите използват колани. Все още обаче се подценява употребата им на задните седалки в автомобилите. "Има голямо намаляване на жертвите на пътя. Длъжници сме относно използването на обезопасителни колани на задните седалки, затова тази седмица ще сме изключително активни в тази посока", обясни Милчев.

В рамките на акцията водачите ще бъдат проверявани и за наличието на валидна застраховка "Гражданска отговорност", каза още Богдан Милчев.

Подкрепи Economic.bg