Microsoft и ФБР атакуват банда, източила половин милиард

Отделът за цифрови престъпления на компанията успешно е изключил 1000 от около 1400 зловредни компютърни мрежи, известни като "ботнет цитадели"

96 ~ 1 мин. четене

Компанията Microsoft и агенти на ФБР съвместно с властите на 80 държави започнаха съвместно да разследват дейността на хакерската мрежа "Citadel Botnets". Предполага се, че престъпната мрежа е източила към 500 милиона долара от банкови сметки в цял свят, съобщава Reuters.

От Microsoft обясняват, че отделът за цифрови престъпления на компанията успешно е изключил 1000 от около 1400 зловредни компютърни мрежи, известни като "ботнет цитадели".

Според корпорацията обаче все още действат 400 вирусни мрежи. Microsoft предполага, че киберпрестъпниците имат бази в Русия или Украйна, защото в тези страни не са регистрирани вирусни атаки. Засега експертите не са успели да научат кой оглавява групировката, "но вече сериозно са ударили технологиите", съобщи компанията.

В САЩ са били атакувани редица банки, включително Bank of America, Citigroup и JPMorgan.

"Citadel Botnets" наподобява платена социална мрежа за хакери - анонимни потребители могат да си разменят там съобщения, да гласуват за нови идеи, да наддават за разработки или модернизирани хакерски модули. Мрежата действа активно в САЩ, Европа, Австралия, Индия и Хонконг.

Подкрепи Economic.bg